twitter
rss

This is some of my collection aidijuma
I luv aj

Manik Crumble ker ni?

Serius x tau n x ingat ...dulu pernah belajar mk jahit manik tp smuanya sudah musnah sebab x implement kan

Ahaha tetiba nak guna skill tu terkial - kial cari ...
Dan hasilnya seperti dalam gambar tu ok tak?

Step by step
1.Buat garisan liris di seluruh pergelangan tangan
2. Mulakan jahitan dari dalam baju ...them matikan jahitan supaya jahitan btl2 kukuh kalau blh jahit 2 3 kali pada benang yang telah dijahit. (kukuh utk dlm jahitan manik...hentam jer)
3. Ok masukkan beads pilihan ... cara nk tentukan jahitan beads
Cth
Masuk 6 biji manik gabung besar kecik ....
Jahit n matikan jahitan dgn cara jahit pd benang yg sm 2-3 kali ya ... bila nk kluarkan jarum utk isi manik yg baru kira pada manik sblmnya kedudukan 2 yg terakhir n pastikan pd garisan cucuk n isi n matikan
-kira manik 2 yg terakhir
- cucuk
- mskkan beads
-matikan benang

Buat lah sampai settle ....
Ok sakura blanja hasil jahitan manik

bila bayi dijangkiti selesema mestilah ibu paling risau .... sedih..... campir kesian dengan anak yang sukar bernafas apa lagi bila menyusu .... erm si anak akan buat perangai ...menangis kerana tak selesa ...

Jom ikut petua nk kurangkan selesema ni ....alhamdulillah berhasil untuk anak sakura ...

1.Buat minyak bawang putih + lemon
Bakar bawang putih dengan kulitnya sekali .... agak2 dh gelap skit tu ...ketuk dan letak dalam mangkuk .... hiris lemon dan perah .... gunakan minyak zaiton komersil (minyak yang kita buat minyak rambut bukan yg utk masak tu ya) campur ketiga bhn tu ...sapu pada kaki ...tapak kaki plus betis .... dada baby .... belakang ... kt hidung sikit

2. Mandikan anak dengan hirisan lemon
Sediakan tempat mandi bayi ...air mestilah suam ... perah air lemon dan mandikan ... segar baunya dan bayi selesa bila direndam ...

3. Gunakan minyak habattulsauda
Beli kt kedai jer .... sapu pada hidung dan ubun2 selawat ya ...doa semoga anak cepat sembuh .... atau kalau anak dh besar boleh bg dia mkn sikit .....

Salam kemerdekaan ...

Selepas terlalui mengilai tudung ariani ...tiba2 sakura mencuba untuk kembali ke zaman tudung bawal ....

Yang terkini adalah aj aka tudung bawal aidijuma

Serius lawa ...simple dan menarik
Dan paling penting mudah nak bentuk tudung ...

Banyak corak dah sakura berjaya rembat ...
Starting beralih arah masa sebelum raya ...
Tapi x sampai 2 bulan sakura dh berjaya kumpul berpuluh corak tudung aj
Gilew plak rasa ...

En hubby geleng kepala jew ...tq syg sebab faham

Tudung ariani ni plak tersenyum menunggu disarung smula ...
Syg jugak tudung2 ni ....
Mau x nyer tudung hubby sponsor kot ....
Yg murah je beli sendiri ...ahahaha boleh cm tu ....

Boleh la sebab semua majlis yg wife kena attend of course la husband yg kna sponsor smua .....

Antara tudung aj yang sakura dh selfie .....
Pssttt : tgk corak bukan nk semak muka ....

Selamat hari raya aidilfitri ...

Tema tahun ni silver wokey ...
Love u syg sanggup beli baju last minit selepas jenuh mencari baju ...

Kat jakel bangi
( jakel buat khas dalam khemah yang sangat selesa )

Berdepan dengan warta bangi ...

Tapi sayangnya pi last minit memang la stok banyak dah habis .... sob...sob...

Tapi sakura sempat rembat baju siti nur haliza collection ...
Price rm210 tapi dia bagi kat sakura rm150 ....
Entahlah ok la kot sebab dalam pantang  mencari baju ..... ngada jer bukan puasa tapi sibuk cari baju raya ehehehe ..

Salam aidilfitri .... maaf zahir batin

Salam syawal ....

Setiap hambanya inginkan tahu kebenaran apabila apa2 terjadi ...

Jika kita ditipu dan tertipu maka kita mesti inginkan kebenaran jelas agar kita tidak tersalah langkah

Sebagai hamba allah kita tidak lari dari hambanya yang lain sering mengambil peluang dan menganiya jiwa kita ....

Dan....
Sebagai hambanya jugak kita ada kelebihan memohon perlindungan dan jelaskan kebenaran ....

Insyaallah dengan doa kita lebih tenang

Doa untuk mencari kebenaran

Bacaan Doa

“Allaahumma arinaa al-haqqa haqqan fanattabi’uhu wa arinaa al-baathila baathilan fanajtanibuhu wa laa taj’al dzaalika mutasyaabihan ‘alainaa fanatba’u al-hawaa”

erti Doa Ketika Mencari Kebenaran

“Ya Allah, tampakkanlah kepada kami yang haq itu benar-benar haq, dan berilah kami hidayah untuk mengikutinya. Dan tampakkanlah yang batil itu benar-benar batil, dan berilah kami keinginan untuk menjauhinya. Janganlah Engkau jadikan hal itu samar sehingga kami mengikuti hawa nafsu. ”

Amin.....ya robbilallamin

Syukur ..... akhirnya semua paper final dapat dihabiskan ...... lega x terhingga

6hb jun software engineering
11hb jun digital logic
15hb jun operating system
16hb turun tanda (darah)
17hb masuk wad
18hb hayyan birthday aka sudah selamat bersalin

Alkisahnya 16hb tu hubby kena masuk exercise tp x der gamak nk tanya apa menda tu tp yg pasti masuk hutan ...

Uiiittt really en . husband kna tgglkan wife dia lg nk bersalin dah ni papa oiiii .... majuk jap

Tp fikir2 blk nk buat macam mana dah tugas ....

So x jd majuk redhakan je la ... tengoklah en . husband mengemas barang ...
Tapi....

Sok kul 4.00pg turun tanda ...
Ahaha nk senyum ke nk berdebar

Senyum sbb mesti en . husband x jd msk exercise ...debar sbb nk bersalin dah ker huhu scary plak rasa .....

Lastly semuanya selesai dengan lancar ....

Serangan ke hospital yang pertama di benarkan balik

Serangan untuk kali kedua pada keesokkan hari nya terus masuk wad ....

Selamat bersalin maka wujudlah insan bernama muhammad hayyan hafiz

Love u syg ....


Notakaki: baju pink .... baju wad ...besar gedabak........tp selesa....

Tq nurse hattm smua sempoi n baik 

Selamat hari papa & ayah & abah day. ...

Lov all of u until end of my life...

I always pray for my heros

Thanks for everything ....

Semoga allah sentiasa pelihara wira2 ku dunia dan akhirat ....

Tq sarjan marzuki
Tq Lt.kol Abd ghani
Tq kapt hafiz

Sesekali nak selfie kan hiiii
Kenangan yang akan tersimpan dalam sanubari umi

Terima kasih papa n haiqal sbb jadi peneman umi.

Sayang umi sampai bila2 walaupun apa yang jadi ......

Tanda-tanda

Hui ... sakura makin merasa sakit tersebut ...
Huuuuu bertahan wahai anak umi sok pagi umi exam ....
Buku? Dh kerana kesakitan hanya dapat belek2 sekadar yang mampu ...

Wish me gud luck utk sok

4.00 susah ler nk kejar ..
Syukur subjer software engineering dpt 4.00 tp untuk subjek lain ni memang kirim salam la ....

Next time kena usaha lagi ya sakura...
Buktikan anda boleh hiiiu

Memotivasikan diri sendiri ....
Usaha tangga kejayaan

Gud luck untuk kawan2 yang nk exam

-utmspace-


Rezeki allah ....

Semoga dipermudahkan segalanya nya...
Sekarang dah 38 minggu

Sekejap masa berlalu ...
X sbr pulak nk tengok sikecil kami ni

Hadiah allah untuk kami...

Tarikh due 22hb jun 2014 ...
Tapi....

La ni dah rasa sakit pinggang se sangat plak dh ....

Tapi ada dua tanda awal dh jadi ...

Jari jemari bengkak n

Kaki bengkak
Jenuh berjalan kasut ketat ...

Semoga allah permudahkan segalanya

Ya allah lindungilah aku dan anak yang bakal dilahirkan ini ...
Berilah kesihatan yang baik dan dipermudahkan dengan semudahnya proses kelahiran ni ... aminnn ya allah

salam ....

memikirkan untuk bersalin anak kedua memberi impak yang agak besar pada pertumbuhan otak sakura ahahahaha .....

kenangan semasa bersalin anak pertama masih jelas terbayang lagi ...
rindu apa kecomelan abg haiqal jelas lagi di lubuk pemikiran ...walaupun dh besar panjang sekarang ni ...


umi rindu awak masa baby syg .....


esok : 04 jun 2014 kena pi checkup kat hospital tentera tuanku mizan ....
ow yeay ...sebab nk booking untuk bersalin ...

ahaha seriau plak

harap2 semua berjalan dengan lancar .... hiiiii

en suami berkursus di taiping dan haruslah as wife of army nak kena berdikari sendiri ....

dari bangi sampai ke wangsa maju kna drive sendiri ...
uiiisshhh jauhnya nak bersalin ...kau dh kenapa sakura ?

jawapan 1 : suka hati sakura la ....
jawapan 2 : sebab saya dah ada kelebihan untuk pilih hospital yang x crowded kenapa saya cuba nak crowded kan lagi hospital yg dh sah crowded tu ....
jawapan 3 : senang parking ow
jawapan 4 : sebab dah ada pengalaman bersalin disitu n of coz ada record persakit

apahal nk sibuk record pesakit plak .....sebab
sakura penerima darah 7 beg (abg2 askor nyer darah le tu ) dari sana ahahahaha ...
darah berjenis O  ......
senang citer ....rekod tumpah darah .... rahim lambat kecut dan anemia semasa mengandung ....

dah ...banyak probs kan so baik pi jer tempat yang dah ada rekod ...so settle la ....

pengalaman bersalin di HATTM


BEST!!!!!
SUNYI!!!!!

Tu je la ...komen ...

so the next pregnancy ...i would like choose again this hospital ...
so means no bad la ..... ;)


my mom n my lil sis ....
tq 4 coming


my lovely husband 
tetap menanti anak tersayang dilahirkan 

bini ? syg x ?



ini lah biliknya ....

2 bed per room
for kapten or wife of kapten


leceh .... 
benda ni akan sentiasa berada di perut utk check jantung baby 


inilah kelahiran anak pertama sakura
Muhammad haiqal hafiz



so untuk next plak ....................
adik haiqal 
hope semua berjalan lancar dan dipermudahkan segalanya ....



muka second pregnancy 
7 months ...
2 ++ months ago .....




Hai la hambanya ....

Bertabahlah kau untuk menghadapi dugaan allah yang indah ini ..

Tersenyumlah wahai hambanya kerana allah lebih mengetahui sebaik baik hikmah untuk hambanya yang disayangi...

Beruntunglah hambanya yang diduga ...kerana allah menguji sambil menegur manja agar hambanya terus sedar dari mimpi dunia

Tapi ...
Hambanya ini sukar menerima ....
Bayang2 sejarah hidup terus mengikut rapat ...

Betapa ceteknya imanku ...
Ya allah kurniakn aku ketabahan luar biasa.... keredhaan lebih jauh ....


Salam ,


setiap manusia menghadapi dugaan yang maha esa....
tak terlepas seorang pun hambanya menghadapi dugaan
sama ada ujian yang menimpa tu melalui kegembiraan dan kesedihan ...

makanya sakura termasuk secara automatik .....

jenis ujiannya adalah kesedihan ...

tapi hikmah allah tu mmg besar ...subahanallah ...

sama ada hambamu ini mahu senyum atau tidak hanya engkau yang maha mengetahui ...

buat insan yang telah sudi menjadi orang tengah menguji diri ini terima kasih banyak2 ....

banyak teguran yang allah rangkakan untuk diriku ...
setiap 1 aku imbas seolah-olah ada video rakaman ....

syukur ya allah aku tidak pergi lebih jauh dalam kegembiraan dunia ...

sedih ? 
memang sedih 
allah tau tahap kesedihan itu ...
kesedihan yang membawa sehingga bisa ke tulang 

baru kena ujian begini aku sudah goyah ...
ya rahman ya rahim aku mohon aku terus tabah untuk menghadapi ujianmu dengan penuh keredhaan dan kesabaran .

kurniakan 1 kuasa yang tiada padaku untuk hadapi episod hidup ini dengan mudah dan selesa ...

wahai air mata bertabahlah ...hentikan aliran agar aku redha semua ini ....

sakura  ....................... ;)



Uiiiii
Sakura .... sudah lama blog ni jadi semak samun .... mengapa?

Penyakit m duk maiiiiii

Second pregnancy ni ngan smbg bljr lg wat x larat jer ngan benda2 lain ....

Komen sikit pasal sambung belajar as student part time di utmspace.

Cool....
Syok....
Penat ....

So sesiapa yg decide nk smbg study
.... please go on ...
N jangan give up ....
Sakura pun sehabis baik nk sambung belajar dan habiskan dengan jayanya....

Nota kaki :

Kalau dpt gpa 4.00 utmspace bg free yuran
Kalau dpt gpa 3.75 n above utmspace bg diskaun 10%

Jom sambung belajar ...
Just ikut arahan lecture mesti boleh control pointer x kurang dr 3....

Kelas 3 hari utk 2 minggu
Pilih sendiri sabtu ahad sabtu ker... ahad sabtu ahad ker ...sabtu sabtu ahad ker....

Haiqal dh mula mewarna kononnya ....

Harap2 anak umi tak kekok nak pegang pensel nnt ....

Habis smua warna satu buku ...
Tapi yang pasti panduan untuk memberi anak bawah 3 tahun mewarna...

Just guna crayon yg bebas bahan kimia

Beli buku expecially gambar yang menarik anak . Haiqal sangat minat pada burung so sakura cari yang bergambar burung

Semasa menggunakan warna perlu dikawal

Selesai guna crayon pastikan  disimpan rapi ....

Sekian ....
berdasarkan pengalaman sendiri ....