twitter
rss

saya sayang mak saya ....
saya sayang seluruh ahli keluarga saya

mesti semua pun sayang dengan family sendiri kan ....

inilah blog s@kura bagi tujuan meluahkan perasaan cinta , kasih , dan sayang pada keluarga yang tercinta .................


bila dah start kaki bengkak macam belon ni mak la insan yang paling risau tahap gaban ......

setiap jam telefon tanya kesihatan anak dia ...

naper ya ...dia paham anak dia dapat suami yang busy dengan tugas negara ...

terima kasih mak .....
sayang mak sampai bila -bila


mak sakit kaki ...
mak urut kaki ..............

mak sakit tangan .............
mak urut tangan ................


mak tak larat tapi mak buat jugak sebab demi anak .....
demi cucu

terima kasih mak ....

sayang (berjuta-juta kali) untuk mak ............... ;)


hari ni mak amik s@kura lagi macam biasa takkan bagi tinggal dirumah sesorang ....

hari2 lepas balik kerja mak mesti amik anak dia ke rumah sementara tunggu en suami balik ..........


tq mak
luv u mak ........

ok pada yang nak tau bagaimana permohonan cuti bersalin 3 bulan mula-mula download dulu borang dibawah :-

www.jpa.gov.my/docs/pp/2010/14/pp142010.pdf


isi la borang diatas kemudian hantar pada ketua jabatan ...........
pastikan kepilkan bersama dokumen pengesahan dari doktor dari tempat yang kita checkup tu ......

ok ....kemudian isi borang GL pula .........

 tajuk surat tu SURAT PENGESAHAN DIRI DAN PERAKUAN PEGAWAI

SURAT PENGESAHAN DIRI DAN PERAKUAN PEGAWAI

Isi la mana yang patut then hantar kat human resource .......ok ....... 

senang dan mudah kan ..........


selamat becuti ....

s@kura kejer sampai ari jumaat ni jer kemudia cuti lalalalala ......

happy gitu .................

3 bulan owwwww .....


 status terkini 37 minggu 6 hari

Bayi Turun Ke Bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:

  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar
  • kerap terkentut
semua tanda diatas telah dirasai dengan jayanya ....wah takuttt ......

Keluar Lendir Pekat/Berdarah
Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu

ni selalu keluar gak macam keputihan jer.......
ok sampai ni s@kura rasa yang bawah2 ni x lagik ................

Rahim Mula Menipis.
Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

Sakit Belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi. Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda. Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

Pecah Air Ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

new update .....

lalalala ...baby dah naik beratnyer ...... 2.6 kg masa scan genap2 37 minggu ....
tapi la ni x tau dah brapa ...wah sangat cuak ....


jantung dia tadi  152 / 153 / 151 ..........

nurse kata ok selagi x mencapai tahap 180 .....

leganya ......

bengkak kaki semakin teruk tuuuuuu .......
dah surut ....................
opppsssss nurse kata dah dekat sangat ni so bersedia dia nak keluar .....

serius x sbr tapi takut ...

en suami akan bertugas luar kawasan start esok ...

erm terpaksa la menjaga diri sendiri harap2 smua ok la .....

dah namanya kawen dengan tentera terpaksa la terima kan ....

so syg2 tentera yang lain jom belajar berdikari ...........
walaupun en suami risau tapi tugas pada negara kna utamakan .....

macam2 pesanan dah bagi .....

"telefon kem kalau dah rasa sakit ...cakap dengan ajutan ....supaya mesej boleh disampaikan pada group yang berada diluar kawasan lagi cepat "

yes sir ....i 'will ..... ;)



hari ni dlm sejarah sebab buat checkup paling lama di klinik.
dari blh sbr smpai x sbr jadinya .
no saya 8310 tp bila jumpa doktor no dh serabut .
nape tah . so orang yang 8339 pun dh panggil tp no sakuranyer no x panggil
wah kejang duk kat kerusi klinik yg x berapa nk empuk hiiiiiii yela klinik nk empuk keapa
masuk bilik doktor check sn check sini .......then selesai .
sakura ckp kat doktor cm ni " doktor blh x bg time slip n extra masa saya nak rehat saya x larat nk drive ke putrajaya dapat smpai kul 1 pun jadi la "
pas tu doktor senyum n cakap cm ni " x pe la u rht i bg mc je la "

owwwww tq doktor yg sgt memahami .
ye la klinik gov mana nk bg mc suka2 .........
ari ni dpt rht puas2 ........

dh la encik suami duty
so stay umah mak je la.............

sekian ,
ngomelan dari pn sakura .

sbnrnya x leh tido so ngarut je la ........

ok s@kura leh la nk bercerita skit mcm mana nk booking hospital angkatan tentera wangsa maju untuk bersalin disana .

mula2 step 1 .....dapatkan surat rujukan daripada klinik kesihatan yang kita biasa check up .....

kemudian pastikan bawa GL en suami untuk pengesahan tentera jika ditanya oleh pihak hospital............

bawa ke hospital tunjukkan surut rujukan dan nurse tu akan bg kad untuk next appointment........



.......................................................

cerita bagi tarikh appointment pl;ak.

bwk kad dan surat GL en suami .....
pergi ke kaunter pendaftaran dan tunjukkan kad ....

jangan lupa bawa buku pink tau .......

dia bg no panggilan kepilkan pada kad dan buku dan letakkan pada bakul di klinik gynea .....

duduk smpai dia panggil nama untuk pi wat ujian air kencing ...........kemudian
 nurse panggil lagi utk timbang berat dan check tekanan darah


dan lastly .................
tunggu nombor dipanggil utk berjumpa doktor ......

selesai .....
tapi kalau blh amik cuti agak lm prosesnya ......

arrive 8.45 am selesai 12.45pm .......

serius lapar .............

sekian sharing is caring

esok genap la s@kura 9 bulan iaitu 36 minggu ......
tapi en suami semakin busy dengan tugas2 nya pada negara .

kesian sangat dengan dia ...

bila balik rumah kena hadap plak isterinya yang mengomel sakit kaki , sakit pinggang.
tapi sungguh ....
mmg sakit sangat ini gara2 saiz kaki yang terlalu kecil ......s
kecik x kalau saiz kaki 4 jer.....
hihihihihi .....

dengar citer ada program berada dlm hutan this month kesian kat abg non stop tugas luar .berjemur hujan panas dah x kira kan .....tapi rindunya kat en abg yg x busy hihihihih....
harap nya en suami yang hantar ke hospital nnt untuk bersalin ...blhkan
semalam dah sakit skit x tau apasal smpai nk jalan pun x mampu . kena berpaut .wah risau plak rasa harap2 smuanya OK LA KAN...

sekian