twitter
rss

PROSEDUR PERMOHONAN NIKAH PEREMPUAN

1. HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN
2. DAPATKAN BORANG 2C DAN 2D DI JAIS/ PAID ATAU DOWNLOAD BORANG DI SINI.
3. DAPATKAN BORANG PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV DARI BAHAGIAN
  UNDANG-UNDANG KELUARGA JAIS ATAU PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
4. LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN. (2 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH)
5. DAPATKAN PENGESAHAN DARI PENOLONG PENDAFTAR NIKAH(PPN) QARIAH.
6. DAPATKAN KEBENARAN NIKAH DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
7. SERAHKAN KEBENARAN BERKAHWIN KEPADA PPN QARIAH.)
8. AKAD NIKAH DIJALANKAN.
9. AMBIL SURAT PERAKUAN NIKAH DI JAIS/ PAID.

Image Download Prosedur Dan Syarat-syarat Prosedur Permohonan Berkahwin Bagi Perempuan

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN

# SALINAN KAD PENGENALAN/ PASSPORT (Jika pemohon warganegara asing).
# SALINAN KAD PENGENALAN/ PASSPORT 2 ORANG SAKSI (Jika warganegara asing)
# SALINAN SIJIL KURSUS PRA PERKAHWINAN (Diiktiraf oleh JAKIM/ JAIS/ JAWI/ JAIN).
# KEPUTUSAN UJIAN SARINGAN HIV
# SALINAN BORANG PERMOHONAN 2C.(Jika pemohon nikah luar daerah/ Negeri/ Negara).
# SURAT PENGESAHAN MASTAUTIN PEMOHON DARI PENGHULU/ KETUA KAMPUNG/ NAZIR MASJID/
PENGERUSI JKKK, PENGERUSI J/K PENDUDUK TAMAN PERUMAHAN
# BORANG KELULUSAN BERKAHWIN/ SURAT KEBENARAN BERKAHWIN BAGI LELAKI.
# SURAT PERAKUAN/ PENGESAHAN/ AKUAN SUMPAH NIKAH IBU BAPA. (Jika perempuan anak sulung atau wali adalah abang lelaki yang sulung)
# SURAT WAKALAH (Jika wali tidak dapat hadir semasa akad nikah).
# SURAT PERAKUAN/ AKUAN SUMPAH KEMATIAN WALI (BAPA)
# SURAT ATAU KAD PERAKUAN ISLAM DAN SALINANNYA. (Jika pemohon Saudara Baru)
# SURAT KELULUSAN DARI KAGAT/ PDRM. (Jika pemohon anggota Tentera/ Polis).
# SURAT PERAKUAN CERAI/ KEMATIAN PASANGAN DABN SALINANNYA.(Jika pemohon Janda)
# SURAT KEBENARAN BERKAHWIN DARIPADA KONSULAT ATAU KEDUTAAN DAN IMIGRESEN. (Jika warganegara asing).

not DOWNLOAD BORANG PERMOHONAN OLEH PEREMPUAN UNTUK KEBENARAN BERKAHWIN
not DOWNLOAD BORANG WALI & WAKARAH
not DOWNLOAD CARTA SUSUNAN WALI BAGI PEREMPUAN ISLAM


tambahan bagi urusan pemohonan kepada pihak JAIS ialah borang mastautin .......sebelum ni menggunakan surat sendiri tapi kecewa plak dah ......sampai sana diorang kata tak boleh guna borang sendiri kena guna surat dari diorang .......jadi kritikal skit coz nak mintak tandatangan dari pengerusi perumahan kena tunggu malam la (dia balik kejer) ....dah la sanggup amik cuti tapi tak boleh selesaikan plak ........... 

lastly cari jer pegawai mana2 yang duduk kat situ ............tapi pi kat opiz dia terus la .......
erm selesai gak .........
lega sangat .................
alhamdulillah skang semua dah clear tinggal nak siapkan bunga telur tu jer .......

syukur padamu .....

s@kura

4 comments:

  1. salam! hye..nk tye awk.. dptkan pengesahan dari PPN (Qariah) tue.. dekat kawasan kediaman kite ek? If kite nak nikah dekat rumah? cne?

  1. salam,

    alamak sorry baru perasan .........

    amik pengesahan dari qariah masjid memasing means .....kalau kita duk situ n akan nikah disitu so PPN dari kawasan tu ......

    saya nikah kat rumah just cakap ngan PPN tu ...dia akan tgk jadual n bg tau boleh atau tidak .......

  1. salam br perasaan leh send email kt sy tak...sy nak tahu mcm ne kalau nak amek borang nikah luar kawasan selangor...nk nikah kt kdh...tp ade stu masalahnye..sy br je tuko ic br wat alamat kt kedah...tp dh lame duduk kt petlg jaya,harap dpt reply kt email sy... anakayah75@gmail.com tq

  1. salam br perasaan leh send email kt sy tak...sy nak tahu mcm ne kalau nak amek borang nikah luar kawasan selangor...nk nikah kt kdh...tp ade stu masalahnye..sy br je tuko ic br wat alamat kt kedah...tp dh lame duduk kt petlg jaya,harap dpt reply kt email sy... anakayah75@gmail.com tq

Post a Comment