twitter
rss

9 Kelebihan Ibu Mengandung


1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.
3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.
4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …
5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.
6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.
7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat

Tasik banding atau dikenali sebagai Tasik Temenggor di Lebuh raya Timur Barat antara negeri Perak dengan Jeli di Kelantan.
Terdapat sebuah pulau di Tasik banding yang dikenali sebagai Pulau Banding .

Pulau Banding dibangunkan sebagai pintu masuk ke Kompleks Hutan Belum-Temenggor yang berusia 130 juta tahun, merangkumi kawasan Taman Negeri Royal Belum, Hutan Simpan Belum dan Hutan Simpan Temenggor. Tempoh pembangunan antara 10 ke 15 tahun dengan kos RM600 juta . Antara yang akan dibina ialah chalet, jeti bot, pusat maklumat, restoran dan pusat penyelidikan dalam projek pembangunan tiga fasa.

Jarak dari Ipoh ke Tasik Banding  ialah 200 km ke arah Gerik menuju ke Jeli di Kelantan. Laluan tersebut ialah Lebuh raya Timur Barat. . Sebuah kem tentera dibina di kawasan ini bagi menjaga keselamatan Empangan Temenggor.

  1. Universiti Sains Malaysia (Rank dunia: 629)
  2. Universiti Teknologi Malaysia (Rank dunia: 694)
  3. Universiti Kebangsaan Malaysia (Rank dunia: 731)
  4. Universiti Putra Malaysia (Rank dunia: 771)
  5. University of Malaya (Rank dunia: 788)
  6. Universiti Malaysia Perlis
  7. Multimedia University
  8. Universiti Teknologi MARA (UiTM)
  9. Universiti Malaysia Pahang
  10. International Islamic University of Malaysia
  11. Universiti Utara Malaysia
  12. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  13. Universiti Tenaga Nasional
  14. Universiti Malaysia Sabah
  15. Open University Malaysia
  16. University of Nottingham Malaysia
  17. Universiti Teknologi Petronas
  18. Universiti Sains Islam Malaysia
  19. Universiti Pendidikan Sultan Idris
  20. Taylor’s University College
  21. Universiti Teknikal Malaysia Melaka
  22. Universiti Tunku Abdul Rahman
  23. Universiti Malaysia Terengganu
  24. Universiti Malaysia Sarawak
  25. Universiti Tun Abdul Razak
  26. Monash University Malaysia
  27. Universiti Industri Selangor
  28. Wawasan Open University
  29. UCSI University
  30. Curtin University of Technology Sarawak Campus
  31. Asia Pacific Institute of Information Technology
  32. International Medical University
  33. Help University College
  34. Tunku Abdul Rahman College
  35. Al Madinah International University
  36. Universiti Kuala Lumpur
  37. National Defence University of Malaysia
  38. Segi College
  39. Universiti Sultan Zainal Abidin
  40. Universiti Malaysia Kelantan
  41. Limkokwing University of Creative Technology
  42. KDU College
  43. Selangor International Islamic University College
  44. Sunway University College
  45. Malaysia Theological Seminary
  46. Malaysia University of Science & Technology
  47. Olympia College Malaysia
  48. Swinburne University of Technology Sarawak Campus
  49. Malaysian Institute of Management
  50. University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
  51. INSANIAH University College
  52. Taman Pertanian University
  53. Kuala Lumpur Infrastructure University College
  54. International Centre for Education in Islamic Finance
  55. Majlis Peperiksaan Malaysia
  56. Cyberjaya University College of Medical Sciences
  57. Disted-Stamford College
  58. Berjaya University College of Hospitality
  59. Asia e University
  60. KBU International College
  61. New INTI College
  62. TATI University College
  63. Nilai International College
  64. Asia Pacific University College of Technology & Innovation
  65. AIMST University 
sumber: malaysia kini 

anda sedarkah wahai semua .....

macam citer hantu lak .................
kalau terjadi sesuatu pada anda sedarilah bahawa terdapat kekhilafan yang allah nak tegur pada kita....

syukurlah bahawa jika kamu berbuat kesalahan yang disengaja dan akan terjadi sesuatu ujian secara serta merta
adalah peringatan mesra supaya kita tersedar dan akan berubah serta insaf dengan kesalahan yang telah dilakukan ..........

allah lebih sayangkan hambanya jika teguran terus diberi kerana allah tidak mahu hambanya terus melakukan kesilapan ...........

jangan pernah iri hati pada hambanya yang sukar menerima ujian kerana itu adalah pilihan dan ketentuan allah pada hambanya ...........

semoga kita semua dikalangan hambanya yang sentiasa diberi peringatan agar tidak terus melakukan kesalahan .....amin ........................
sakit merupakan salah satu tanda peringatan yang sering allah berikan kerana dengan sakit hambanya tidak mampu melakukan kejahatan lagi dan beringat dengan kesakitan yang  diberikan .....

terima kasih coretan berdasarkan kehidupan ....
setiap ujian pasti s@kura akan siasat semula kesalahan yang telah dilakukan kemungkinan yang dianggap tidak berdosa tapi sebaliknya ....

sedarilah .....................


Tarikh Pembayaran Gaji Bulanan Tahun 2012

Bulan
Tarikh
Catatan
Januari
16 Januari 2012
Isnin
Tahun Baru Cina
23 & 24 Jan 2012
Februari
23 Februari 2012
Khamis

Mac
22 Mac 2012
Khamis

April
25 April 2012
Rabu

Mei
23 Mei 2012
Rabu
Pesta Menuai
30 & 31 Mei 2012
Jun
25 Jun 2012
Isnin
Hari Gawai
1 & 2 Jun 2012
Julai
25 Julai 2012
Rabu

Ogos
13 Ogos 2012
Isnin
Hari Raya Puasa
19 & 20 Ogos 2012
September
25 September 2012
Selasa

Oktober
22 Oktober 2012
Isnin
Hari Raya Haji
26 Oktober 2012
November
6 November 2012
Selasa
Deepavali
13 November 2012
Disember
18 Disember 2012
Selasa
Hari Krismas
25 Disember 2012

khas untuk kakitangan kerajaan .........

sila la tengok ................
sekian

 layan jiwang skit kah!!!!...kah!!!! .......


sesuai tak lagu ni untuk video kawen we all ....hentam jer la lirik cam best jer n jiwang gitu .......




Pasha Feat Adelia -Lirik Penghujung Cintaku

berakhir sudah pencarian cintaku
jiwa ini tak lagi sepi, hati ini tlah ada yang miliki
tiba diriku di penghujung mencari cinta
diri ini tak lagi sepi, kini aku tak sendiri

aku akan menikahimu, aku akan menjagamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
aku akan menyayangimu, ku kan setia kepadamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

tiba diriku di penghujung mencari cinta
hati ini tak lagi sepi, kini aku tak sendiri

aku akan menyayangimu, ku kan setia kepadamu (kepadamu)
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
wooo aku akan menikahimu, oh aku akan menjagamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

nananana nananana nananana nananana
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
seumur hidupmu [4x]

isu queen control

dari pemahaman saya yang queen control ni bermaksud apabila satu hubungan percintaan atau ikatan yang di kuasai sepenuhnya oleh perempuan .....
maknanya apa yang perempuan cakap lelaki mesti ikut ......

itulah persepsi dari pihak saya .......

ok apabila larangan yang saya utarakan pada en kesayangan saya bukanlah untuk queen control itu hanyalah satu tindakan untuk mengelak dan menjaga sikap seseorang sebelum menjadi teruk ....

bukan susah nak jadi seorang wanita atau lelaki yang baik pada pasangannya ....
hanyalah menjaga percintaan sebaik mungkin dan jauhi tindakan yang boleh menyebabkan pasangan meragui kita .........


apa yang saya tak buat tidak seharusnya dia buat ....

~ saya tak suka bersentuhan sebarang lelaki even kawan baik or bla...bla...... bila bercerita tangan si kawan perempuan ni duk merayap kat kat tangan laki sikawan dia ....perg...ini memang pantang tui ....

~ sumpah tak suka pompuan yang suka bercakap manja2 n buat2 manja dengan lelaki walhal ngan perempuan leh buat keras jer .......

~ ahahaha ...tak suka perempuan yang memperkecilkan perempuan lain yang sebab nak nampak dia lagi hebat ......(kalau hebat tak per la)

~saya tak suka keluar dengan mana2 lelaki tanpa urusan yang benar penting tanpa kawan perempuan lain yang mempunyai kapasiti yang jauh lebih tinggi  .....(contoh sorang laki 6 perempuan)


itu apa yang saya tak suka .....
so apa yang saya tak suka dan saya amat jaga so orang menyayangi saya pun kena fair la kan ..........

itulah sekian sikap saya .......
x bermakna baik tapi mencegah lebih baik dari merawat kan ...........


tepuk dada tanya selera

alkisahnya .......

s@kura ada masalah nak tidur  .....
x sure sebab apa ....
en suami pun kata s@kura selalu mcm tak nyenyak tidur even tidur disiang hari .....
kalau en suami main game so s@kura tidur la .....tapi tak nyenyak ...sekejap2 terbangun plak ....

sampai sakit kepala bila tak tidur ni ......
ada sekali s@kura tidur sesorang ....biasalah en suami ada tugas dikem .....
s@kura akan tertidur dan nyenyak untuk 10 minit pertama dan s@kura akan bangun dengan keadaan
terkejut ....mesti pernah jadi kat uolls ...ala2 mimpi macam jatuh dari bangunan tinggi tu ...
tapi masalahnya s@kura tak mimpi tapi akan terkejut secara mendadak ....

menyebabkan jantung laju .....

terpaksa la s@kura bertemankan surah yassin dalam handphone ni .....
kalau tak tidur ni bahaya pada diri nnt ......

dah jadi hal sekarang ni s@kura akan kerap pitam2 kerana kurang tidur ...
dan pastinya mata selalu rasa ngantuk 24 jam ......

ah ......susahnya ..macam ni .......

search punyer search jumpa la gangguan semasa tidur


Simptom gangguan semasa tidur

  • Sangat susah tidur pada waktu malam, kalaupun dapat tidur sudah lama bersusah payah.
  • Rasa cemas dan sering terbangun pada waktu malam.
  • Mimpi yang buruk atau mimpi melihat sesuatu yang menakutkan serta ingin memekik untuk meminta pertolongan akan tetapi tidak sanggup.
  • Mimpi yang sangat menyeramkan.
  • Mimpi melihat berbagai macam binatang seperti melihat kuching, anjing, unta, ular, singa, serigala atau tikus.
  • Gigi geraham yang berbunyi pada waktu tidur.
  • Tertawa, menangis atau memekik pada waktu tidur.
  • Berperasaan sedih pada saat tidur.
  • Berdiri serta berjalan ketika tidur tanpa sedar.
  • Mimpi seolah-olah akan jatuh dari tempat yang tinggi.
  • Mimpi sedang berada di kuburan, ditempat pembuangan sampah atau tempat yang mengerikan.
  • Bermimpi melihat orang sangat aneh, seperti sangat tinggi, sangat pendek atau sangat hitam.
  • Bermimpi melihat hantu.
memang s@kura selalu kena gangguan certain simptom kat atas ni ....
hua .........

semoga allah sentiasa lindungi s@kura dari syaitan yang direjam .....AMIN....


MAKE-UP CLASS

PERSONAL GROOMING

- BRUSH TECHNIQUE
... - HOW TO CHOOSE THE CORRECT FOUNDATION (SKIN TONE)
- HOW TO WEAR FAKE EYELASHS

USING MAC PRODUCTS

FEES : RM150.00 (PER PERSON)

INTEREST KINDLY CALL : 016-2780309 (MS. NIZA)

huh kebosanan betul bila tercampak di hujung dunia ni
ekekeke itu la sebagai yang menurut perintah ikut jer la .....

s@kura tak pernah marahkan bos tapi manusia sekeliling yang iri hati cuba mempengaruhi dia .....

kadang terasa kejam jer wujud manusia macam ni ....

 x per setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah ....


ok la terpaksa redha duduk di jalan utama .....

programmer duduk di tempat yang menjadi pusat pertanyaan dan kaunter plak tu ....

ulang lagi skali programmer hahahaha ......

selalunya kedudukan programmer adalah di tempat yang sunyi dan tanpa gangguan manusia lain ....

cari la perbezaan tugas antara pentadbiran dan pembangun sistem .....

kelakar biler orang yang x duk di bidang ni tapi susah nak berfikir kebajikan manusia lain .....

tq puan2 sumer .........

nak tukar tapi byk pulak kekangan ......

erm susah gak biler terlalu bt kerja tapi orang tak nampak ........

kesian........

hahahaha ......

gelak2 jer s@kura ........................
allah maha adil .....
itu jer pegangannya ......

k bebai hikhikhikhik ................................

ala dh lambat baru nak letak .......
apa tah ngarut jer...

tapi s@kura nak letak sejarah dalam ni jugak .......

ni la sejarah terbesar utk s@kura ...
harapannya s@kura akan tetap bahagia bersama suami tercinta .....













Unifi vs streamyx


Alamak dh lama giler x update blog ni lately ni x larat sgt ….
Lagi2 skang ni membantu kakak ipar tengok2 coding php dia utk final projek ……

Letih tapi legal eh tolong adik beradik sendiri guna kemahiran yang ada ……
Walaupun x power leh la nk tolong2 ………

Eh dah lari tajuk ni …..

Ok2 …..
~
~
~

Unifi ada video , telephone dan internet

Streamyx ada telephone and internet


Tapi masalahnya kat rumah ni dah ada ASTRO …..

Tak kan nak buang ASTRO tak pasal2 sayang la plak …….

En suami suka ASTRO katanya sebab dh biasa dengan ASTRO …….

SO SEKARANG KENA BUAT PILIHAN UTK PASANG UNIFI OR STREAMYX ………





JIWA kosong tul kalau tak der internet ni ….
Lagi2 kat rumah ……en suami selalu balik lewat biasalah ada ikrar dengan Negara …….


So ari ni nak berbincang secara jelas untuk buat pilihan ……

UNIFI nil eh pasang dlm bilik kot utk hypp tv tu ………..

X yah la nk teman en suami yang suka tengok tv smpai 1 pagi adoi ngantuk tul

sumer maklumat diatas diambil di anjungstreamyx ...
memang rasa cm nak amik ngan diorang jer senang sumer online .......


semua dihujung jari katakan ....

without edit ...........
lokasi : terengganu

hahaha saja menggunakan N8 utk tengok skill mengambil gambar











plus one edited pic ........................
hehehe .......

Akibat masa yang sangat suntuk terpaksa membuat keputusan utk hanya menggunakan bunga palsu yang asalnya
saya nak guna bunga asli a.k.a fresh flower  ........

so saya mengangkut adik , mak n kawan iaitu puan daisy utk ker kedai bunga dan barangan hiasan hantaran di balakong .....

superb penat time ni ada jer tak kena ......

kejap cantik kejap tak cantik ...mata dah berpinar nak nilai yang terbaik ...biasalah kita sentiasa inginkan kesempurnaan yang pasti murah kan ........

pastilah .......

sebenarnya s@kura dah pi sendiri kedai fresh flower tapi sebab kekangan masa so s@kura decide untuk guna bunga biasa jer .....

penat jer pi chow kit semata nk tengok cth bunga tapi tak per la nak buat macam mana dari bangi nak ke KL tu amik masa ....
lagi2 mak dah bising coz darah manis x elok kuar jejauh ........

gitulah citernya ......

tengok beriya puan daisy n mak yang tersayang pilih bunga untuk dulang hantaran gitu




huh begitulah menguruskan majlis kawen so sgt2 la sibuk ........

en hafeez dh jumpa blog saya ya .....tolong rahsiakan k ....setakat nak baca ok jew .....

kami kursus di alisson klana termasuk la pakar sistem php en hafeez yang disebut tadi .....

letih gak rasa time ni .....
tapi kita orang just enjoy ngan aktiviti yang ada termasuklah belajar php cake ......

best gak guna kaedah php cake ni ......

jom layan gambar yang diambil  ...............................


#
#
#
#
#
#



ni kita member2 tengah melepaskan tension ......berenang2 ........

fuh ....skang ni dah balik dari cuti kawen lalalala ..........

lama tak update post baru .....
oleh kerana rumah baru ni x dipasang internet n astro lagi
so agak boring n bosan kat umah ........

tukar2 channel jer smpai lebam hihihih ......

udah lama tak mengemaskini blog ni ...

makin dekat majlis makin banyak masalah n hal yang perlu diuruskan ....

lately ni sibuk dengan proses pos surat ....

erm macam biasa lah kalau dah ngadasangat menggunakan sampul yang bercorak sakan
so terima la habuannya ...sila la bayar harga setem yang mampu menandingi harga kad lalalala ....

sampul surat yang bercetak perlu bayar RM0.90.....manakala kosong tu RM 0.60 ....

banyak tu beza dia kalau dah berpuluh kad yang perlu diposkan ....



selesai penghantaran surat .....

seperti mengikut jadual tu ... s@kura kena pi kursus lak 4 hari ....
penat gak pi kursus ni mendengar org berkata2 jer ....

habis gak ......


tapi bila selesai satu demi satu agenda makin dekat la tugas tanggungjawab isteri pada s@kura
kepada bakal suami ku

doakan yang terbaik buat kita berdua ...

ini la saatnya ikatan yang sah untuk kita berdua ...

harapan nya kita mampu menjadi pasangan yang bahagia didunia dan akhirat .....


Perhatian!!! Sekiranya anda dirompak dan dipaksa untuk mengeluarkan wang akaun anda daripada mesin ATM, anda boleh meminta bantuan cara senyap dengan memasukkan no Pin anda di mesin ATM cara terbalik. Sebagai contoh jika no Pin anda adalah 123456, jadi anda harus memasukkan nombor 654321. Mesin ATM akan mengenalpasti nombor tersebut adalah nombor yang diterbalikkan daripada nombor yang sebenarnya melalui kad anda yang masukkan ke dalam mesin tersebut. Mesin ATM akan tetap mengeluarkan wang tunai seperti biasa, tapi apa yang kita tidak ketahui, pihak Bank dengan segera akan menghantar pihak berkuasa(Polis) kepada anda. Perkara ini pernah disiarkan di TV baru-baru ini dan ianya menyatakan kaedah ini jarang diguna disebabkan ramai orang tidak mengetahui akan kewujudan sistem ini.

sungguh meletup make up dan pernikahan azad jasmin dan eira syazira .........

s@kura sangat berminat dengan make up eira ni ...serius cantik ......

tak over tapi mantop .......


sangat suka la .....nampak seri wajah pengantin baru ni ..........
 
kepada makcik saya yang bakal make upkan saya boleh tak saya nak make up mcm ni ....

even muka x secantik si dia ni ...tapi bagi cantik jugak ........
k.......







gambar dari G.I PHOTOSHOOT n PHOSGRAPHIS PHOTOGRAPHY
memang superb .......

cantik dan real .....

hah ....uolss......

semakin tiba tarikh tersebut ............
erm tengok gambar kat wedding tickers tu makin rapat la plak ......






takut........

  1. 24/09/2011 ~malam~ jumpa dengan syarikat pencetakan banner di ampang.
  2. 25/09/2011 ~malam~ jumpa dengan imtiaz motion bincang berkenaan konsep video .
  3. 26/09/2011 perbincangan penggunaan catering n canopy
  4. 02/10/2011~ fitting baju sebelah majlis lelaki.
  5. 04/10/2011 - 07/10/2011 ~ berkursus di Seremban .
  6. 08/10/2011 - persiapan barangan door gift
  7. 09/10/2011 - persiapan hiasan hantaran
  8. 10/10/2011 - spa....wah manjakan diri .......
  9. 12/10/2011 - pre wedding photoshoot (ni byk kali kena tunda kerana kesibukan en tunang )
  10. 13/10/2011 - urusan pelamin dan baju .

that's all......
fuh nampak padat la untuk urusan kawen

wah sungguh DONIA skang ni ......
jangan sangka orang sentiasa baik dengan kita walaupun kita sentiasa inginkan yang terbaik untuk mereka .....

kesian kawan bila susah .....tapi inIlah DONIA ........
kawan sangat suka kita susah dari tgk kita senang ......

ok .......
cuma 1..... saya tak akan balas apa yang telah anda buat .....
tapi selepas ini tiada bantuan yang datang dari kebaikan hati akan wujud untuk anda ......

selama ni memang tak kisah
tapi sekarang gagal.......

baik.........huh memang suka sangat baik dengan orang sehingga sanggup bersusah payah .......
tapi baik terpaksa di simpan kerana ..........
susah nak jadi baik kerana tiasa yang menghargainya .....

Ya allah terima kasih memberi kesedaran dan mematangkan diriku ........

It's started. I received my first RIFT fishing email today supposedly from Public Bank.

A simple email with no graphics saying something about account has been locked due to some internal issues on 13/09/2011. And a link to click to remedy the situation.

~Please ............ Never click these links. Close out of or delete the email. And go to the direct site to check on your account. ~



example :


Your PBE account has been locked due to some internal issues on 13/09/2011. To avoid losing important information such as your current ballance, scheduled payments or payees, you must unlock your PBE Public Bank account.
Please follow these steps:
1. Visit our secure website located at:
   http://ll194-133-233-204-194.ll194.iam.net.ma/berhad/pbesecure.com.my/pbe/
2. Login using your username and password.
3. Enter the PAC you receive via SMS in order to unlock your account.
4. Logout. Please wait between 2-4 hours for your account access to be restored.

We apologize for any inconvenience this may have caused.
Thank you for using PBE Bublic Bank.

Regards,
PBE Customer Service
________________________

Please remember: PBE Public Bank will never ask you for sensitive information such as your credit card number or PIN. Do not give your PIN to anyone.
________________________


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

WAHAI TUHAN..
SELAMATKAN UMAT INI
DARI KECELAKAAN DAN SEGALA KECELAKAAN
... DARI KEBIMBANGAN DAN KELUH KESAH

YA ALLAH..
PERKENANKAN DOA KAMI YA ALLAH..
PERKENANKAN DOA KAMI YA ALLAH..
AMIN..
 
 
Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada ditimpa kesusahan dan kedukaan daripada kelemahan dan kemalasan, daripada kedekut dan perasaan takut dan daripada desakan berhutang dan paksaan orang.
 
 
~ Ya allah aku mohon perlindungan mu.........~
sesungguhnya hambamu kini dizalimi sifat dan kebencian manusia
ya allah aku tetap berpegang pada jalan mu ......
luruskan perjalanan ku agar bertemu denganmu dengan kemuliaan
andai ini adalah balasan dari sikapku sendiri ampunilah hambamu .........
 
terimalah taubat dan penyesalanku ...
 
inilah hambamu yang lemah hanya bergantung pada kekuasaanmu .......
ya allah terima la permohonan hambamu ...............
 
ya allah terimlah permohonan hambamu ini .........
 
ya allah aku merayu terimalah permohonan hambamu ini .......................
 
~ semoga kita sentiasa dijalan nya ........ ~
~ semoga allah sentiasa membantu kita menghadapi kezaliman manusia ~
 
~ semoga amal kita sentiasa diterima ~




Puasa enam ialah puasa sunat yang dikerjakan sebanyak enam hari di bulan Syawal. Ianya sunat dan lebih afdhal dikerjakan secara berturut-turut di awal bulan Syawal iaitu bermula dari 2 haribulan Syawal, dan boleh juga dikerjakan secara berselang-seli ataupun dikerjakan bukan pada awal bulan Syawal.

Puasa sunat enam ini sangat besar fadhilat serta ganjarannya, diriwayatkan daripada Abu Ayyub Al-Anshari Radhiallahu ‘anhu, beliau telah berkata bahwasanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

Maksudnya:

“Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan, kemudian diikuti dengan puasa enam hari pada bulan Syawal, adalah (puasanya itu) seperti puasa sepanjang tahun.”



(Hadits Riwayat Imam Muslim)


Mengerjakan puasa sunat sebanyak enam hari di bulan Syawal di samping mengerjakan puasa fardhu di bulan Ramadhan diibaratkan seperti berpuasa sepanjang tahun berdasarkan perkiraan bahawa setiap kebajikan itu dibalas dengan sepuluh kali ganda. Oleh itu disamakan berpuasa di bulan Ramadhan selama 29 atau 30 hari dengan 300 hari atau sepuluh bulan berpuasa dan puasa enam di bulan Syawal itu disamakan dengan 60 hari atau dua bulan berpuasa. Maka dengan itu genaplah ia setahun. Ini diperkuatkan lagi dengan sebuah hadits riwayat Tsauban bahawa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:


Maksudnya:

“Berpuasa sebulan (di bulan Ramadhan itu disamakan) dengan sepuluh bulan berpuasa dan berpuasa enam hari selepasnya (di bulan Syawal disamakan) dengan dua bulan berpuasa, maka yang sedemikian itu (jika dicampurkan menjadi) genap setahun.”



(Hadits Riwayat Imam Al-Darimi)

Apa yang dimaksudkan dengan penyamaan di sini adalah dari segi perolehan pahala iaitu seseorang itu akan mendapat pahala seperti pahala yang didapatinya dari puasa fardhu. Jadi, pahala mengerjakan puasa bulan Ramadhan dan puasa enam adalah sama dengan pahala mengerjakan puasa fardhu sebanyak setahun.

Hukum Dan Kedudukan Orang Berpuasa Sunat Menghadiri Jemputan Rumah Terbuka



Amalan berziarah atau berkunjung-kunjungan di Hari Raya Aidil-Fitri sudah menjadi adat bagi kita. Tuan rumah sudah pasti menghidangkan berbagai jenis juadah khususnya ketika mengadakan majlis rumah terbuka atau yang lebih biasa disebut dengan "open house".

Bagi mereka yang sedang berpuasa sunat enam, ini adalah satu dilema yang sukar dielakkan di hari raya ini, apatah lagi jika tuan rumah itu mengkhususkan jemputannya di waktu siang. Sehinggakan ada yang menjadikan alasan berpuasa sunat itu untuk tidak menghadiri jemputan ataupun menjadikannya alasan untuk tidak berpuasa enam.

Perlu diingat bahawa berpuasa bukanlah tiket serta alasan untuk tidak memenuhi jemputan. Ibnu Umar Radhiallahu ‘anhuma misalnya, tetap memenuhi jemputan walaupun beliau sedang berpuasa. Dalam satu hadits riwayat Imam Muslim, Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu telah berkata bahwasanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

Maksudnya:

“Jika dijemput seseorang daripada kamu ke (majlis) jamuan maka hendaklah dia memenuhinya. Jika dia sedang berpuasa maka doakanlah tuan rumah itu, dan jika dia tidak berpuasa maka hendaklah dia makan.”


(Hadits Riwayat Imam Muslim)



Orang yang diundang menghadiri jemputan sedangkan dia berpuasa, maka tidaklah diwajibkan ke atasnya untuk memakan makanan yang dihidangkan kepadanya oleh tuan rumah. Jika puasa yang dikerjakannya itu adalah puasa fardhu, misalnya puasa qadha Ramadhan atau puasa nazar maka adalah haram baginya untuk berbuka. Cukuplah baginya sekadar menghadiri jemputan tersebut dan disunatkan juga ke atasnya untuk mendoakan keberkatan serta keampunan dan sebagainya ke atas tuan rumah dan para hadirin.

Adapun jika sekiranya puasa yang dikerjakannya itu adalah puasa sunat, maka adalah dibolehkan baginya untuk berbuka dan tidak meneruskan puasa sunatnya itu bahkan adalah sunat baginya untuk berbuka seandainya tuan rumah itu merasa tersinggung jika dia tidak memakan makanan yang dihidangkannya. Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam pernah menyuruh orang yang sedang berpuasa sunat supaya berbuka dalam majlis jamuan makan, Baginda bersabda:

Maksudnya: “

"Saudara kamu menjemput kamu dan bersusah payah untuk kamu." Kemudian Baginda bersabda lagi kepadanya: "Berbukalah dan berpuasalah pada hari lain sebagai gantinya jika kamu mahu.”



(Hadits Riwayat Imam al-Baihaqi)



Ini sama halnya dengan tuan rumah yang menjemput ataupun didatangi oleh tetamu padahal tuan rumah itu sedang berpuasa sunat, lalu tetamunya itu berkeberatan untuk memakan makanan yang dihidangkan olehnya dan tidak mahu memakannya kecuali jika tuan rumah yang sedang berpuasa itu turut makan bersamanya – maka dalam hal ini, sebagai menghormati tetamu itu, adalah lebih afdhal bagi tuan rumah itu untuk berbuka dan makan bersama-sama tetamunya tadi kerana Ummu Hani’ Radhiallahu ‘anha sewaktu Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam pergi berkunjung ke rumahnya, Ummu Hani’ menghidangkan minuman kepada Baginda. Setelah minum, Baginda memberikannya semula kepada Ummu Hani’, lalu Ummu Hani’ pun meminum bakinya. Kemudian Ummu Hani’ pun berkata:

Maksudnya:

"Aku telah berdosa, maka mintalah keampunan untukku, Baginda bersabda: Apakah ia (dosamu itu)? Katanya: Aku ini berpuasa, dan aku berbuka. Baginda bersabda: Adakah puasa qadha yang engkau kerjakan itu? (Ummu Hani’) berkata: Bukan. Baginda bersabda: (Berbuka puasa sunat itu) tidak memberi mudharat kepadamu."



(Hadits Riwayat Imam at-Tirmidzi).



Akan tetapi jika tuan rumah atau tetamu itu tidak tersinggung ataupun tidak keberatan jika dia meneruskan puasanya, maka dalam hal ini adalah lebih afdhal dan lebih utama baginya untuk terus berpuasa.

Jika dia berbuka juga maka dia tidak akan beroleh pahala puasa yang telah dilakukannya tadi. Berlainan halnya, jika dia berbuka kerana keuzuran misalnya kerana ingin menemani tetamunya makan atau untuk menjaga hati tuan rumah, maka puasanya tadi itu akan diberikan pahala sungguhpun dia tidak dapat menyempurnakannya sepertimana yang disebutkan dalam kitab Mughni al-Muhtaj.

Bagaimanapun, tidak meneruskan puasa sunat tanpa keuzuran adalah makruh di sisi hukum syara‘ berdasarkan zahir firman Allah Ta‘ala dalam Surah Muhammad ayat 33:

Tafsirnya:

“Dan janganlah kamu batalkan amalan kamu!”



(Surah Muhammad:33)

Hukum Menqadha Puasa Sunat

Orang yang sedang berpuasa sunat adalah berkuasa ke atas dirinya samada ingin meneruskan puasanya ataupun tidak. Ini berdasarkan sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam yang diriwayatkan oleh Ummu Hani‘ Radhiallahu ‘anha:

Maksudnya:

“Orang yang sedang berpuasa sunat itu adalah raja bagi dirinya, jika dia mahu dia berpuasa dan jika dia mahu dia berbuka.”



(Hadits Riwayat Imam Ahmad)





Menurut pendapat mazhab Imam as-Syafi‘e, orang yang tidak meneruskan puasa sunat samada kerana keuzuran ataupun tidak, maka tidaklah wajib ke atasnya menqadha puasanya itu bahkan hukumnya adalah sunat. Ini kerana jika hukum menqadhanya adalah wajib, maka sudah pasti hukum tidak meneruskannya (puasa sunat) adalah haram.

Ini berdasarkan hadits yang diriwayatkan oleh Abu Sa‘ed al-Khudri Radhiallahu ‘anhu, beliau berkata:

Maksudnya:

“Aku membuat makanan untuk Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam. Lalu Baginda dan sahabat-sahabat Baginda pun datang. Maka apabila makanan dihidangkan, seorang laki-laki daripada suatu kaum berkata: "Sesungguhnya aku sedang berpuasa." Kemudian Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: "Saudara kamu menjemput kamu dan bersusah payah untuk kamu." Kemudian Baginda bersabda lagi kepadanya: "Berbukalah dan berpuasalah pada hari lain sebagai gantinya jika kamu mahu."”



(Hadits Riwayat Imam al-Baihaqi)



Maka ambillah peluang ini dengan sebaiknya kerana puasa enam ini berserta kelebihan-kelebihannya hanya hadir setahun sekali. Jadi janganlah ia dilepaskan begitu saja kerana agama Islam dengan penuh tolak ansur telah memberikan kemudahan bagi kita untuk mengerjakan puasa enam itu bukan dalam suasana hari raya.

.....................................pre weddding photo...................................................

oleh kerana en tunang always busy every time .....
me can't guess when he is free ........
when s@kura always ask about this issue ...............
confirm n tepat skali ...this is time 4 fight ......
actually ....my dear mr fiancee dislike to take some picture however he will cosider 4 important things ............. 

tapi bg beliau pre wedding photo i'ts not important ........
how ????????????

hari2 mau pujuk ka.....wa sudah penot lo ......
duit sudah bayar tapi tak mau pergi jugak ...........

s@kura tetap teruskan agenda save the date on 12 oktober , wednesday ......
my beloved fiancee .......i already paid 4 this package .....................
please2 cosider 4 this time for me ........

there props yang akan dibawa ke pre wedding nanti ..........lalalalala


ok nak bawak bingkai gambar yang besar .......


payung berwarna warni walllllaaaa...........
yang ni dh beli RM15.00....
Beli masa floria d putrajaya



cardboard yang tulis nama or terms diatas



ni sangat menarik nk buat benda diatas


belon ....cantik gak ni ........